Man opgepakt voor Utrechtse verkrachtingen

Redactie

Een 40-jarige man die ervan wordt verdacht de zogenoemde Utrechtse serieaanrander te zijn is vrijdag opgepakt. Politie en justitie kwamen de man op het spoor door DNA-verwantschapsonderzoek. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man zou achter twee verkrachtingen in 2013 en een aanranding zitten.

Het OM kreeg in mei toestemming voor een DNA-verwantschapsonderzoek. Vorige week donderdag meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat de vermoedelijke dader mogelijk een broer is van een 37-jarige man uit Utrecht van wie een DNA-profiel in de databank zit.

Van de 40-jarige man uit Nieuwegein is maandag DNA-materiaal afgenomen. Dinsdag bleek dat zijn DNA-profiel overeenkomt met DNA-sporen in de drie zaken. De man wordt donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De later zo genoemde Utrechtse serieaanrander sloeg in juni 2013 in de Catharijnesteeg en in november 2013 in de Kerkstraat toe. In juni 2014 vond op de Drift een aanranding plaats die aan de serieaanrander wordt toegeschreven.

Sinds april 2012 kan DNA-verwantschapsonderzoek worden gebruikt voor strafzaken. Door dergelijk onderzoek kon de moordenaar van Marianne Vaatstra na dertien jaar worden opgepakt. In de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut zaten vorig jaar de profielen van ruim 181.000 personen.