Nederlandse in VN-overlegorgaan telecommunicatie

Redactie

De Nederlandse Lilian Jeanty is gekozen in een internationaal overlegorgaan van de Verenigde Naties over telecommunicatie. Het is voor het eerst dat een Nederlander in een commissie van de Internationale Telecommunications Union (ITU) zitting neemt, meldt het ministerie van Economische Zaken dinsdag.

De ITU houdt zich bezig met allerlei vormen van telecommunicatie, zoals telefonie en wifi. Het orgaan bevestigt wereldwijd afspraken over telefonie en telegrafie. De Radio Regulations Board waarin Jeanty zitting neemt behandelt geschillen over het gebruik van frequenties tussen landen, bijvoorbeeld als radiofrequenties elkaar storen. Ook interpreteert het orgaan radioregelgeving.

In de commissie, die is gevestigd in Genève, zitten twaalf vertegenwoordigers van nationale overheden en telecommunicatiebedrijven. Ze worden voor een termijn van vier jaar gekozen. Jeanty werkt nu nog bij het Agentschap Telecom in Groningen, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, maar zegt haar baan daar op.

De ITU werd in 1865 opgericht, toen nog onder een andere naam. Na de Tweede Wereldoorlog werd het orgaan een onderdeel van de Verenigde Naties.