Betogers Hong Kong zinspelen op overleg met Peking

Redactie

Demonstranten die al een maand in Hong Kong protesteren voor meer democratie willen met hoogwaardigheidsbekleders van de Chinese Communistische Partij praten. Dat heeft protestleider Alex Chow dinsdag gezegd. De betogers zinspeelden op de mogelijkheid dat dit overleg leidt tot beëindiging van de protesten.

Chow riep de regering van Hong Kong op de Chinese premier Li Keqiang uit te nodigen voor een onderhoud met de demonstranten. De regeringsleider kan dan 'een directe dialoog voeren met de studenten en burgers van Hong Kong, zodat de inwoners en studenten hun kijk op de zaak kunnen delen'.

Het is niet duidelijk hoe Peking op het aanbod zal reageren. De Chinese regering heeft de protesten herhaaldelijk als illegaal bestempeld en beschuldigde 'buitenlandse krachten' ervan de onrust in Hong Kong aan te wakkeren.

De demonstranten houden sinds vorige maand enkele straten in Hong Kong bezet. De betogers hekelen plannen van de landelijke regering om een college van 1200 personen kandidaten te laten selecteren die mogen deelnemen aan verkiezingen voor het leiderschap van Hong Kong in 2017. De betogers willen dat burgers zelf kandidaten mogen kiezen.