Excuses GroenLinkser om zwartepietrel Mandela-pop

Redactie

De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost is dinsdag op een basisschool door zijn knieën gegaan. Iwan Leeuwin bood excuses aan voor de rel die hij vrijdag veroorzaakte rond een Nelson Mandela-pop die leerlingen van de school hadden gemaakt. "Het was niet mijn bedoeling", schrijft hij. Leeuwin laat voortaan zijn publieke uitlatingen eerst goedkeuren.

Bij de opening van het Nelson Mandelapark in Amsterdam liep Leeuwin, van Surinaamse afkomst, boos weg nadat het beeld, gemaakt door basisschoolleerlingen, van Mandela was onthuld. In zijn ogen leek het beeld te veel op Zwarte Piet en niet op de voormalige president van Zuid-Afrika. Op Facebook schreef Leeuwin vrijdag dat hij uit protest was weggelopen. "Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren. Eregast was nota bene de ambassadeur van Zuid-Afrika."

Het bericht heeft veel reacties teweeggebracht, aldus Leeuwin. "Het lijkt mij gepast om aan GroenLinks mijn verontschuldiging aan te bieden voor de ontstane situatie. Het was absoluut niet mijn bedoeling."

Na intern overleg is afgesproken dat de fractie beter moet gaan functioneren. Ook zal Leeuwen publieke uitspraken over 'GroenLinkse zaken' eerst afstemmen met stadsdeelwethouder Urwin Vyent of de fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Rutger Groot Wassink.

Het beeld van Nelson Mandela werd maandag overigens in brand gestoken.