Tik op vingers voor cardiologen Ruwaard van Putten

Redactie

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn dinsdag berispt voor fouten die ze bij het ziekenhuis in Spijkenisse hebben gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wilde dat ze uit het artsenregister zouden worden geschrapt. Zover wilde het tuchtcollege echter niet gaan.

Voor het regionaal tuchtcollege in Den Haag staat vast dat de maatschap van de artsen 'zeer matig' was georganiseerd. Of dit gevolgen heeft gehad voor de patiënten is echter niet te zeggen, omdat de IGZ geen individuele zaken heeft voorgelegd. Daarom blijft het bij een berisping.

De afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse had jarenlang een onverklaarbaar hoog sterftecijfer, zo bleek in 2010. Het ziekenhuis werd onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie werd gesloten. De cardiologen moesten hun werkzaamheden neerleggen.

Het tuchtcollege vindt dat de maatschap cardiologie niet goed was georganiseerd. De patiëntendossiers werden niet goed ingevuld en het was onduidelijk welke cardioloog voor welke patiënt verantwoordelijk was. Ook was er te weinig supervisie en begeleiding van arts-assistenten. Bovendien had de communicatie met familie beter gemoeten.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging vorig jaar juni failliet. Het ziekenhuis maakte een doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum.