President ItaliŽ getuigt in maffiaproces

Redactie

Openbare aanklagers en rechters zijn dinsdag naar het presidentieel paleis in Rome getogen om een zeldzame getuigenis af te nemen in een maffiaproces: die van president Giorgio Napolitano. De zaak draait om een aantal voormalige hooggeplaatste regeringsfunctionarissen dat het in de jaren negentig op een akkoordje zou hebben gegooid met de maffia om een einde te maken aan een reeks bomaanslagen.

De aanklagers willen Napolitano aan de tand voelen over zijn contacten met een inmiddels overleden medewerker. Die zou weer banden hebben gehad met voormalig minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino, een van de verdachten in het onderzoek.

De Italiaanse maffia pleegde in 1993 een aantal aanslagen op kerken in Rome, het Uffizi-museum in Florence en een park in Milaan. Justitie verdenkt Mancino ervan een akkoord te hebben gesloten met de maffia om een einde te maken aan de aanslagen.

Napolitano zegt dat hij niks weet wat de rechters en aanklagers verder kan helpen, maar heeft er evengoed mee ingestemd om te getuigen.