CDA wil opheldering over Duits 'luchttolplan'

Redactie

Het CDA wil opheldering van het kabinet over plannen van de Duitse luchtverkeersleiding om passagiers tol te laten betalen als ze over Duitsland vliegen. Dat meldt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag op Twitter na berichtgeving van De Telegraaf.

De Duitse luchtverkeersleiding (DFS) kondigde in augustus aan mogelijk een 'luchttol' in te willen stellen. De DFS moet meer geld genereren om aan pensioenverplichtingen te voldoen. Dit kan gebeuren door de invoering van een vast bedrag per passagier, aldus de DFS. Het gevolg is dat luchtvaartmaatschappijen duurdere tickets moeten aanbieden.

DFS-topman Klaus-Dieter Scheurle stelde volgens Duitse media in augustus dat reizigers per ticket tachtig cent bovenop de standaard prijs moeten betalen. KLM zegt dinsdag in De Telegraaf uit te gaan van tien euro dat per ticket extra moet worden neergelegd.

De Rouwe noemt in De Telegraaf de plannen 'oliedom'. "Dit kan echt niet", zegt Kamerlid De Rouwe. "Als Duitsland dit doet, zullen andere Europese landen volgen. Europa prijst zich met dit soort praktijken uit de markt. Laten we de concurrentie met de wereld aangaan in plaats van met elkaar. Het Midden-Oosten lacht zich slap", aldus het Kamerlid.

Volgens De Rouwe moet staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) bij haar Duitse collega Alexander Dobrindt om opheldering vragen.