Geen burgemeester Ford meer voor Toronto

Redactie

Het tijdperk van de familie Ford in de Canadese stad Toronto is voorlopig voorbij. De burgemeestersverkiezingen werden maandag gewonnen door de gematigd conservatieve John Tory. Doug Ford, de broer van de omstreden afzwaaiende burgervader Rob Ford, werd tweede.

Rob Ford raakte de afgelopen jaren in opspraak door zijn crackgebruik en drankproblemen. De burgemeester ontkende het drugsgebruik lange tijd, tot een uitgelekte video hem dwong open kaart te spelen. Het roken van de goedkope vorm van cocaïne gebeurde volgens Ford terwijl hij stomdronken was.

Na die eerste beelden was het hek van de dam en verschenen er meer video's waarop een benevelde Ford onder meer schreeuwend dreigde iemand te vermoorden. Hij maakte vorige maand uiteindelijk bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen: niet vanwege de gênante onthullingen, maar omdat er een zeldzame vorm van kanker bij hem was geconstateerd.

Tory gaf maandagavong aan een einde te willen maken aan het drama dat de stadspolitiek de afgelopen tijd in zijn greep hield. "Inwoners van Toronto willen een einde aan de verdeeldheid die het stadhuis de afgelopen vier jaar lamlegde", zei Tory ten overstaan van zijn juichende aanhang. "En ik zeg tegen jullie 'ik heb de boodschap duidelijk begrepen'."

Nelson Wiseman, hoogleraar politicologie aan de University of Toronto, vermoedt dat er met de wisseling van de wacht een einde komt aan de wereldwijde aandacht voor de gemeentepolitiek van Toronto. "Wat persoonlijkheid betreft kunnen ze niet meer verschillen, maar iedereen is saai vergeleken bij Rob Ford", aldus Wiseman. "Het is een onvoorstelbaar vermakelijk circus geweest, maar helaas is het doek gevallen."

Rob Ford verdwijnt overigens niet helemaal uit de Canadese politiek. Hij won maandag met een overweldigende meerderheid een zetel in een deelraad in Toronto die voorheen door zijn broer Doug werd bekleed. En in 2018 wil Ford opnieuw een gooi doen naar het burgemeesterschap.