Nieuwe handelsweek start met klein verlies

Redactie

De Amsterdamse beurs is maandag met een klein verlies aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX leverde, ondanks een hogere opening, toch 0,3 procent in op 395,05 punten.

Ook elders in Europa was er sprake van verliezen, waarbij vooral de daling van de Italiaanse beurs opviel. Onder aanvoering van de bankaandelen koerste de beurs van Milaan ruim twee procent in het rood.

De toonaangevende Duitse Ifo index daalde van 104,7 in september naar 103,2 in oktober. De index geldt als een barometer voor het vertrouwen onder Duitse ondernemers.

Daarnaast liep het groeitempo van de Amerikaanse dienstensector iets terug. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 58,9 naar 57,3. Daarmee kwam de index uit op de laagste stand in in zes maanden tijd.

Na een economische groei van 3,5 procent in het derde kwartaal voorziet hoofdeconoom Chris Williamson van Markit een lagere groei in het vierde kwartaal. Williamson houdt rekening met een afname van de groei naar 2,5 procent of zelfs minder, indien de inkoopmanagersindex ook de komende maanden daalt.

In de AEX werden veertien fondsen lager verhandeld tegenover elf fondsen hoger. De grootste daler was TNT Express met een dagverlies van 6,8 procent na slecht ontvangen kwartaalcijfers.

Verder leverde SBM Offshore en ArcelorMittal meer dan drie procent in en eindigden Gemalto en ING Groep circa twee procent lager.

Reed Elsevier won 2,2 procent. Ook de defensieve waarden Heineken en Unilever hadden de wind in de rug en koersten respectievelijk 1,4 en 0,9 procent in het groen. Heineken kreeg een adviesverhoging van UBS en Unilever herstelde wat van de verliezen van vorige week.

In de AMX gingen Accell Group en Corbion aan kop met winsten van 2,2 en 2,8 procent. Corbion houdt later deze week een beleggersdag en de markt heeft hooggespannen verwachtingen.

Aan de vooravond van een omgekeerde aandelensplitsing in de verhouding van 500 op 1 verloor Imtech elf procent. Onder de dalers verder nog Air France-KLM en USG People, die meer dan drie procent aan beurswaarde inleverden. Volgens De Telegraaf dreigt een technisch faillissement voor de luchtvaartmaatschappij. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor USG People in aanloop naar de kwartaalcijfers. Het advies voor de uitzender bleef evenwel Kopen.

De beursgang van het Duitse Probiodrug op het Damrak was een succes. De aandelen werden geprijsd op 15,25 euro, maar sloten na de eerste dag handel op 20,00 euro.