Dijsselbloem: groeiplannen op EU-top december

Redactie

De voorzitter van de Eurogroep, minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, zal op de volgende top van de Europese Unie in december voorstellen presenteren om de economische groei in de EU te stimuleren. Dat zei hij vrijdag in Brussel, waar hij de EU-regeringsleiders toesprak.

"Het groeipotentieel moet omhoog", aldus Dijsselbloem. "Daarom zullen de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Eurogroep concrete voorstellen doen tijdens de EU-top in december." Dit is volgens hem in lijn met het plan voor een 'Groeideal' dat hij zelf in oktober lanceerde.

Dijsselbloem proefde bij de EU-lidstaten op de top steun voor een ambitieuze hervormingsagenda, "ook bij landen die daar in het verleden minder enthousiast over waren". Hij meent dat er veel te winnen is door nauwere samenwerking. "Dat doen we in de Eurogroep ook al, bijvoorbeeld waar het gaat om de belastingdruk op arbeid."

De Eurogroepvoorzitter verwacht ook veel van de plannen van de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker, die op 1 november aantreedt. Juncker wil werk maken van de interne markt, de energie-unie en de kapitaalmarktunie. Daarnaast zal hij in december een investeringsprogramma van 300 miljard euro presenteren.