Servië en Albanië in beroep tegen uitspraak UEFA

Redactie

De nationale voetbalbonden van Servië en Albanië gaan in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA over de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tussen beide landen. Beide bonden geven bovendien elkaar de schuld van de onrust die ontstond. 

Een drone met de Albanese vlag vloog vorige week tijdens het duel het stadion in Belgrado in. Servische fans bestormden het veld vervolgens en spelers van beide ploegen kregen het met elkaar aan de stok. De tuchtcommissie wees Servië vrijdag wel als winnaar aan, maar ontnam de equipe van bondscoach Dick Advocaat ook drie punten vanwege de ontstane onrust.

Die ontstane onrust komt volgens de Albanese voetbalbond geheel op het conto van Servië, dat verantwoordelijk was voor de veiligheid. Bovendien werden volgens de bond alleen Albanese spelers aangevallen door supporters, niet die van Servië.

Verder stelt Albanië dat er geen overeenstemming was bereikt over het definitief staken van de wedstrijd. "We kunnen geen spijt hebben van een beslissing die we niet hebben gemaakt."

De beslissing van de tuchtcommissie is een flinke domper voor Albanië, dat een goede kans lijkt te maken op zijn eerste EK-kwalificatie ooit. De equipe van bondscoach Gianni De Biasi was met een zege op Portugal en een remise tegen Denemarken uitstekend begonnen aan het kwalificatietoernooi.

De Servische voetbalbond vindt de straf ook onrechtvaardig. Naast de Albanese schuld voert Servië als argument aan dat de tuchtcommissie niet consistent handelt. Bij een soortgelijk geval in Genua kreeg Italië eerder wel drie punten toebedeeld. Servië begon zijn EK-kwalificatie belabberd met een gelijkspel in Armenië. De wedstrijd tegen Albanië was pas het tweede kwalificatieduel voor de voetballers van Advocaat.