[vid] Oekraïense Darth Vader hoopt dat 'force' met hem is

Redactie

Ten minste één kandidaat bij de Oekraïense parlementsverkiezingen hoopt kiezers naar de 'dark side' te kunnen lokken: Darth Aleksejevitsj Vader. Gekleed in volledig Star Wars-uniform schrijdt Vader door de straten van Kiev en belooft hij burgers om Oekraïne in een galactisch rijk te veranderen. Zondag vindt de stembusgang plaats.

Het is duidelijk dat het de nieuwe politicus menens is. Voorafgaand aan de verkiezingen liet hij zijn naam zelfs officieel veranderen naar Darth Vader. Daarvoor was hij bekend onder de minder illustere naam Viktor Sjevtsjenko. Ook heeft hij zijn baan als elektricien opgezegd om zich volledig te kunnen wijden aan interplanetaire dominantie.

Sprekend vanaf het dak van zijn busje, geflankeerd door spierwitte Stormtroopers en omgeven door rookpluimen, liet de duistere heer weten dat zijn ultieme doel bestaat uit het overdragen van al het politieke werk aan computers. "Wanneer ik het parlement betreed zal ik alle volksvertegenwoordigers verdrijven", aldus Vader. "Zij hebben bewezen nutteloos te zijn. Computers zullen in hun plaats werken zonder ophouden."

Volgens opiniepeilingen heeft de partij van Darth Vader en Stepan Chewbacca weinig kans om het tot het parlement te schoppen. Toch wordt de duistere krijger met veel enthousiasme begroet door de Oekraïners wanneer hij bovenop zijn busje, dat hij om onbekende redenen zijn 'helikopter' noemt, door de hoofdstad Kiev rijdt.

Hoewel hij zich naar eigen zeggen inzet voor meer transparantie weigert Vader om zijn gezicht te laten zien. Om die reden mocht hij in mei niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Volgens de strenge kiescommissie was Vaders verkleedpartij in strijd met het verkiezingsreglement.

Darth Vader is ervan overtuigd dat onder zijn kwaadaardige leiding Oekraïne een glorieuze toekomst tegemoet gaat. Hij wil het leger terugtrekken uit het oosten van Oekraïne, maar is er desondanks zeker van dat hij de pro-Russische separatisten kan verslaan. Ook het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim wordt onder zijn heerschappij weer bij Oekraïne gevoegd. Hoe gaat de duistere heer dat aanpakken?

"Een militair ruimtestation zal verrijzen dat het gehele grondgebied van Oekraïne zal beschermen", aldus een zelfverzekerde Vader.


De campagnevideo van Darth Aleksejevitsj Vader