Mannensynchroonzwemmen: "Bang dat ik behaarde benen ga zien"

heywoodu

Wereldzwembond FINA zal over ruim een maand gaan vergaderen en stemmen over het toelaten van mannelijke synchroonzwemmers op het WK. Dat zou dan moeten gebeuren in een gemengd duet. Niet iedereen lijkt er echter heel blij mee te zijn, met name in het weinig vooruitstrevende Rusland, dat de sport al jaren in een ijzeren houdgreep heeft en vrijwel alle wereldtitels wegkaapt.

De Russische zwemmer Evgeny Korotyshkin, winnaar van olympisch zilver op de 100 meter vlinderslag in Londen en synchroonzwemfan, maakte wel vrij duidelijk waarom hij er weinig zin in heeft om mannelijke synchroomzwemmers te zien. "Ik bedacht het me gelijk...als ik naar het zwembad ga om te trainen ga ik behaarde benen het water uit zien steken, naast de elegante Svetlana Romashina (vijftienvoudig wereldkampioene en drievoudig olympisch kampioene, red.). Ik denk dat ik dan ga huilen. Misschien komen ze wel met een soort legging, dat kan ook natuurlijk.."

Viervoudig wereldkampioene Anastasia Yermakova is ook niet gelukkig met mannelijke synchroonzwemmers. "Er is een negatieve houding tegenover hen en dat verbergen we niet. Over het algemeen sta ik zeer negatief tegenover mannelijke synchroonzwemmers, dit is helemaal niks voor mij, net zoals ik niks heb met turnen voor mannen. Ballet vind ik niet erg, want dat is dansen en gebeurt op een podium waar mensen van onderen naar kijken, terwijl er bij synchroonzwemmen vooral vanaf boven gekeken wordt. Dit is allemaal veel intiemer en ik houd er niet van. Men wil in alle sporten maar gelijkheid tussen mannen en vrouwen..."

De benen van Kolesnichenko en Romashina, op weg naar WK-goud in Barcelona 2013. Korotyshkin vreest dat hier binnenkort een formidabele laag haren op te zien zal zijn (Foto: Getty)

Succescoach Tatiana Danchenko, die met haar pupillen meerdere olympische titels veroverde, ziet het plan vooral als een aanval op Rusland. "Of wij denken dat het per se in moeten voeren van een gemengd duet een bewuste poging is om ons minder medailles te laten winnen? Ja, dat denken wij. Het is ook niet zo makkelijk allemaal. Zo had ik een keer een jongen in een groep meiden, maar hij was natuurlijk bang en kwam de volgende training niet meer opdagen. Natuurlijk respecteer ik mannen, maar ik denk dat ze hier gewoon niks te zoeken hebben in onze sport."

"Ik zie mijzelf echt niet een duet zwemmen met een man", aldus zesvoudig wereldkampioene Svetlana Kolesnichenko. Daria Korobova, vorig jaar goed voor drie wereldtitels, is het ermee eens: "In het kunstschaatsen is het heel normaal, maar onze takken van sport zijn totaal anders geëvolueerd. Voor mij is een gemengd duet in het synchroonzwemmen een soort show en geen sport."

Voormalig olympisch kampioene Olga Brusnikina, tegenwoordig vice-voorzitter van de Russische synchroonzwembond, laat als enige voorzichtig positieve geluiden horen. "Wat zijn de argumenten tegen mannelijke synchroonzwemmers? Wij zijn er niet echt op tegen. Er is een groot voordeel: Synchroonzwemmen krijgt hierdoor veel meer aandacht, het is iets waar meer over gepraat wordt en dus krijgt onze sport meer aandacht. Ik vind het alleen wat zorgwekkend dat er al mannen op het WK toegelaten zouden worden zonder dat er eerst iets als testwedstrijden gehouden worden."

In Nederland werd synchroonzwemmen voor mannen al jaren geleden geaccepteerd. De Spelen van 2008, het doel van de heren, werd niet gehaald (Bron: YouTube)