Barroso 'weet niks' van extra EU-heffing

Redactie

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft donderdagnacht gezegd niets te weten over de naheffing voor sommige EU-landen waar The Financial Times eerder op de dag over berichtte. Hij wilde daarom niet op de kwestie ingaan.

Barroso werd door een verslaggever van de BBC gevraagd naar de berichtgeving van de krant, maar hij zei meermaals dat hij er niet eerder over had gehoord. "Ik ben hier niet over geïnformeerd, dus ik kan hier geen commentaar op geven."

De Britse krant meldde op basis van een officieel document dat onder meer Nederland en Groot-Brittannië een naheffing krijgen. Voor Nederland zou het gaan om 642,7 miljoen euro, Groot-Brittannië moet volgens de krant met 2,1 miljard euro extra over de brug komen.

De naheffing is volgens de krant gebaseerd op een nieuwe rekenmethode, waaruit een hoger bruto binnenlands product naar voren komt. De afdracht aan de EU is gebaseerd op het bbp van de EU-lidstaten. Het zou wel gaan om voorlopige cijfers, omdat de data nog niet definitief zijn.

Premier Mark Rutte liet weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de berichten en zei dat Nederland in discussie gaat met de Europese Commissie. Ook de juridische kant van de zaak wordt uitgeplozen, laat Rutte weten. "Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen."

Een bron binnen het kantoor van de Britse premier David Cameron drukte zich krachtiger uit. "Het is onacceptabel om de vergoedingen voor voorgaande jaren opeens te veranderen en die per direct op te eisen", tekende The Guardian op.

"De Europese Commissie verwachtte dit geld niet en heeft dit geld niet nodig. We zullen samen met andere landen die hierdoor worden getroffen alles op alles zetten om dit aan te vechten."