Kamerleden bezoeken Nederlandse missie Mali

Redactie

Een aantal Kamerleden heeft de afgelopen vier dagen een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Mali. Dat liet de Tweede Kamer maandagavond laat weten. De zes defensiespecialisten lieten zich op het Nederlandse kamp in Gao en in de hoofdstad Bamako bijpraten over de missie in het Afrikaanse land.

De parlementariërs werden in Kamp Castor ontvangen door contingentscommandant Stephan Kooijman. Op het kamp in het noordoosten van Mali vergaren Nederlandse militairen inlichtingen voor de Verenigde Naties. De Tweede Kamerleden, onder aanvoering van commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD), waren twee dagen in het kamp en het regionale VN-kantoor.

In Bamako spraken de parlementariërs met Nederlandse politiefunctionarissen en marechaussees. Ook hadden ze ontmoetingen met Malinese parlementariërs, premier Moussa Mara en met de tijdelijk opvolger van Bert Koenders als hoofd van de vredesmacht van de VN in het land. Koenders (PvdA) werd vrijdag benoemd als opvolger van Frans Timmermans, die naar Brussel vertrekt.

Nederland neemt sinds april deel aan de VN-missie in Mali, dat door geweld wordt verscheurd. Er zitten zo'n 450 militairen en politiefunctionarissen. Ook heeft Nederland vier Apache-helikopters en sinds deze maand ook drie Chinook-transporthelikopters in het land. Volgend jaar besluit het kabinet of de missie wordt verlengd.