Ebolaflyers blijven op vluchten naar Nigeria

Redactie

Het is nog te vroeg om minder voorzorgsmaatregelen tegen ebola te nemen nu Nederlandse luchtvaartmaatschappijen niet langer rechtstreeks vliegen op een land waar het virus heerst. De informatiefolders over ebola worden op vluchten naar Nigeria nog steeds uitgedeeld, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde maandag dat Nigeria ebolavrij is. KLM, Corendon en Transavia vliegen naar Nigeria. In de vliegtuigen werden op verzoek van het RIVM flyers uitgedeeld met informatie over het virus. Het RIVM ziet geen reden om daarmee te stoppen.

"Daar wordt voorlopig nog mee doorgegaan", aldus een woordvoerder van het instituut. "Er stappen bijvoorbeeld nog steeds mensen over." Op Schiphol werden al geen controles uitgevoerd. "We adviseren Schiphol hetzelfde te doen wat ze nu doen."

Onder cabinepersoneel lijkt minder angst te zijn voor ebola dan wordt gemeld. De Telegraaf schreef maandag dat diverse medewerkers zich vaker ziek melden voor vluchten naar West-Afrika. Ze zouden bang zijn op vluchten naar Lagos in Nigeria en Banjul in Gambia besmet te raken met de dodelijke ziekte.

De vakbond voor cabinepersoneel VNC nuanceert de beweringen die voorzitter Annette Groeneveld ten aanzien van de crewleden maakte. Ze sprak in De Telegraaf van een 'spanning die zienderogen oploopt'.

"We zien absoluut geen signalen dat piloten of stewardessen zich extra ziek melden", aldus een woordvoerder. "Het beeld zoals dat in de krant verscheen moet echt genuanceerd worden. Natuurlijk maken mensen zich zorgen en bellen ze ons om te vragen of het veilig is te vliegen. Maar we hebben geen signalen dat er spanning is."

Luchtvaartmaatschappijen Corendon en Transavia, die evenals KLM naar Lagos en Banjul vliegen herkennen zich desgevraagd ook niet in het geschetste beeld. Personeelsleden melden zich juist niet extra ziek, aldus de maatschappijen.

Het personeel wordt via interne communicatie zo veel mogelijk geïnformeerd over het virus. Zo sturen onder andere Corendon en KLM via de mail nieuwsbrieven over de situatie in Nigeria en Gambia.

KLM houdt voorafgaand aan elke vlucht een briefing. Daar zit ook iemand van de gezondheidsafdeling van KLM bij, die vragen van piloten en cabinepersoneel kan beantwoorden, aldus een woordvoerder.

Transavia houdt zich aan de internationaal afgesproken hygiënemaatregelen. Indien nodig zijn mondkapjes en handschoenen beschikbaar.

Ebola komt vooral voor in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Nederlandse maatschappijen vliegen niet op die landen, Belgische maatschappijen wel. Op de luchthavens van Brussel worden mensen die uit Afrika komen daarom gescreend. Ook in Parijs en op Amerikaanse luchthavens wordt scherper gecontroleerd op ziekteverschijnselen bij mensen die uit West-Afrika komen.

Drie dagen geleden werd bekend dat Senegal ook ebolavrij is. Arke Fly schrapte enkele vluchten vanwege de uitbraak. Het is niet duidelijk of en wanneer die vluchten worden hervat.