Kabinet gaat praten over verzekering ebola-artsen

Redactie

Het kabinet gaat in overleg met hulporganisaties en verzekeraars om te kijken hoe het verzekeren van hulpverleners in ebolagebieden goed kan worden geregeld. Een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bevestigt donderdagavond een bericht daarover van de NOS.

De eerste verantwoordelijkheid voor het uitzenden van hulpverleners ligt volgens de woordvoerder bij de hulporganisatie en de verzekeraar, maar de overheid zou zich verplicht voelen hulpverleners die in de problemen komen 'optimaal' te helpen. Alle betrokken partijen zouden hebben gezegd een constructieve rol te spelen.

De hulpverleners die willen afreizen zouden momenteel geen aanvullende verzekering kunnen afsluiten, waardoor hun werkgevers bij een ebolabesmetting op zouden draaien voor de hoge kosten van repatriëring. Hoofd afdeling gezondheidszorg bij hulporganisatie Cordaid zegt tegen de NOS de kwestie schandalig te vinden.

Cordaid heeft net besloten een aantal hulpverleners naar Sierra Leone te sturen. "Ook wij lopen tegen het probleem van verzekering en repatriëring aan. Er wordt opgeroepen om mensen in te zetten om landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia te ondersteunen. Als dan verzekeraars hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen, dat vind ik eigenlijk schandalig.