Dodental door lawines Nepal loopt op

Redactie

Bij een lawine en een sneeuwstorm in het bergachtige noorden van Nepal zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Nepalese autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Ook worden nog zo'n zeventig bergbeklimmers vermist.

Eerder werd nog een dodental van twaalf personen gemeld. Onder de doden zijn zeker acht buitenlanders. De alpinisten beklommen de ruim achtduizend meter hoge Dhaulagiri toen zij werden overvallen door een lawine en sneeuwstormen.

De slachtoffers kwamen uit Polen, Israël, Nepal, Canada en India. Onder de vermiste bergbeklimmers zijn twee Slowaken en drie Nepalezen.

De politie en reddingswerkers wisten zeker veertien alpinisten van de berg te redden. Zij worden behandeld in een militair ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Tientallen mensen zijn nog gestrand op de berg. Oktober is de populairste maand voor bergbeklimmers in Nepal.

De berging van de stoffelijke resten kan dagen in beslag nemen door de dikke laag sneeuw waar ze onder liggen. De zware sneeuwval is volgens meteorologen het gevolg van de cycloon die een aantal dagen geleden India trof.