Geen staking ziekenhuispersoneel Liberia om ebola

Redactie

Gezondheidswerkers in Liberia zijn maandag gewoon aan het werk gegaan, ondanks oproepen tot een staking. Ziekenhuispersoneel had gedreigd het werk neer te leggen als ze niet meer gevarengeld zouden krijgen, zoals beloofd door de Liberiaanse regering. Daardoor zou de verzorging van ebolapatiënten, die toch al erg lastig is, alleen maar lastiger worden.

Gezondheidswerkers in West-Afrika, waar de ebola-uitbraak om zich heen grijpt, lopen grote risico's. Ze werken vaak in overvolle ziekenhuizen zonder beschermende kleding. Ook is een groot tekort aan personeel. Desondanks is het meeste personeel maandag gewoon aan de slag gegaan. "Gezien de situatie waarin we zitten is volgens ons staken niet de juiste weg", aldus arts Jerry Brown, die werkt in een ziekenhuis aan de rand van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. "Als we nu staken, dan blijven meer en meer patiënten thuis. En hoe meer patiënten er thuis blijven, hoe meer nieuwe gevallen er bijkomen en dat is een stap terug."

Volgens Atai Omuruto, een Ugandese arts die ook in een ziekenhuis in Monrovia werkt is iedereen gewoon aan het werk. Ook in andere ziekenhuizen in de hoofdstad zijn de meeste verpleegkundigen en artsen aan de slag gegaan. Alleen in een ziekenhuis in Tubmanburg bleven medewerkers thuis.

George Williams van de vakbond voor gezondheidswerkers, die ongeveer tienduizend mensen vertegenwoordigt, meent dat de regering mensen onder druk zet om weer aan het werk te gaan. De Liberiaanse minster van volksgezondheid Lewis Brown zei echter dat de regering mensen slechts heeft gevraagd zich weer te melden op het werk, omdat dat in het landsbelang is.

Het is nog altijd onduidelijk of de gezondheidswerkers meer gevarengeld krijgen, zoals beloofd.