Veel bezittingen slachtoffers MH17 gevonden

Redactie

Ruim veertig medewerkers van het lokaal Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding (SES) en vier Nederlanders hebben maandag persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld. Het gaat onder meer om kleding, koffers, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels en foto's. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond bekendgemaakt.

"De actie van vandaag was succesvol. Het is de SES gelukt veel persoonlijke bezittingen, een hoeveelheid van negen kubieke meter, uit het rampgebied op te halen. Daar zijn we ze dankbaar voor", zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, in een verklaring.

De dag verliep niet zonder incidenten. Rond het middaguur werd er in de nabijheid van de rampplek geschoten. "Dat toont eens te meer aan dat de repatriëringsmissie nog niet kan worden hervat", stelt Aalbersberg. De veiligheid wordt constant door de OVSE gemonitord.

De rampenbestrijders en de brandweer haalden onder meer spullen op bij inzamelpunten in de regio waar het vliegtuig in juli neerstortte. De bezittingen worden via Donetsk overgebracht naar Charkov. Dat zal naar verwachting dinsdag plaatsvinden.

In Charkov voeren experts een eerste forensische check uit. Om dit mogelijk te maken worden acht extra deskundigen ingevlogen. De persoonlijke bezittingen worden daarna zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht.

Gezien de instabiele veiligheidssituatie in het rampgebied gaat de SES dinsdag niet meer het gebied in om het verzamelen voort te zetten. De situatie wordt van dag tot dag bekeken om te zien of en wanneer zich nogmaals een mogelijkheid voordoet.