Caribische eilanden plat door tropische storm

Redactie

De regering van Sint Maarten heeft alle overheidsdiensten gesloten en adviseert bedrijven op het eiland hetzelfde te doen vanwege de tropische storm die rond middernacht Nederlandse tijd vlakbij voorbij raast. Inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Gonzalo, zoals de storm door het Amerikaanse Hurricane Center is genoemd passeert Sint Maarten ten noordwesten op ongeveer vijftig kilometer afstand. De kans is groot dat de storm dan orkaankracht heeft bereikt van de eerste categorie met windsnelheden tot 120 kilometer per uur.

Inwoners van de drie Bovenwindse eilanden is gevraagd om vanaf 16.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd) niet meer de weg op te gaan of naar buiten te gaan. De scholen zijn in de ochtend al gesloten, kranten kwamen maandag niet uit.

Gonzalo is de zevende storm dit seizoen die een naam heeft gekregen. Het Amerikaanse Hurricane Center in Atlanta heeft er twaalf dit orkaanseizoen voorspeld. Een grote orkaan is van de derde categorie en heeft windsnelheden tot 178 kilometer per uur.