Proces tegen Bouterse blijft geschorst

Redactie

Het strafproces tegen Desi Bouterse om de Decembermoorden blijft geschorst. Dat heeft de krijgsraad in Suriname maandagavond besloten.

Het decembermoordenproces ligt grotendeels stil sinds het parlement van Suriname twee jaar geleden een amnestiewet aannam. Nabestaanden van de vijftien mannen die in december 1982 door het militaire regime van Bouterse zijn omgebracht, hadden de krijgsraad in april echter gevraagd om het strafproces te heropenen.

Dat deden ze omdat een andere verdachte, ex-militair Roy Ritfeld, eerder succesvol beroep had aangetekend tegen de amnestiewet. Hij zegt volstrekt onschuldig te zijn en wil daarom gewoon berecht worden.

De nabestaanden probeerden de krijgsraad daarop zover te krijgen om de zaak tegen alle verdachten te heropenen, maar die heeft hen nu onontvankelijk verklaard. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor kan de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse niet worden heropend, omdat hij tegen de amnestiewet helemaal geen beroep heeft aangetekend.

Toch zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, na afloop nog een 'klein lichtpuntje' te zien. Aangezien de zaak tegen Ritfeld wel doorgaat, zullen nabestaanden nu op zijn minst een financiële compensatie kunnen eisen.

De nabestaanden hadden vorige maand al aangegeven nog weinig geloof te hebben in de Surinaamse rechtsgang. Zij zijn daarom een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Via die weg hopen ze dat Suriname wordt veroordeeld tot het nietig verklaren van de amnestiewet.