Premier Australië eist medewerking van Poetin

Redactie

De Australische premier Tony Abbott eist dat Rusland volledig meewerkt met het Nederlandse onderzoek naar de crash van vlucht MH17 in juli. Dat heeft de regeringsleider maandag gezegd. Abbott gaat de Russische president Vladimir Poetin stevig aan de tand voelen wanneer deze volgende maand een G20-top in Australië aandoet.

"Er zullen nog een hoop lastige gesprekken met Rusland volgen en ik denk dat het gesprek dat ik met de heer Poetin zal hebben het lastigste gesprek van allemaal wordt", zei Abbott. "Ik ga er frontaal in."

De top van 's werelds twintig grootste economieën vindt van 15 tot 16 november plaats in Brisbane. Abbott wil hier een bilateraal overleg met Poetin, waarin wordt gesproken of door Moskou gesteunde separatisten het toestel van Malaysia Airlines hebben neergehaald met een luchtdoelraket. Bij de crash kwamen alle inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 38 Australiërs.

Abbott zegt Poetin te gaan vertellen dat 'Australiërs zijn vermoord, vermoord door door Rusland gesteunde rebellen die door Rusland geleverd materieel gebruikten'. Canberra is hier woedend over. De premier zegt te begrijpen dat Poetin deze menselijke tragedie nooit gewild heeft, maar dat hij nu wel 'volledige samenwerking met het misdaadonderzoek eist' van het Russische staatshoofd.

De betrekkingen tussen Australië en Rusland zijn sinds het incident met de MH17 verslechterd. Beide landen hebben elkaar economische sancties opgelegd. Sinds de crash is Abott een van de voornaamste critici van Poetin. Australië verdenkt de separatisten in Oost-Oekraïne ervan het vliegtuig te hebben neergehaald, Moskou wijst met de beschuldigende vinger naar de Oekraïense regering.