550 militairen krijgen medaille voor werk in Mali

Redactie

Meer dan 550 Nederlandse militairen die de afgelopen negen maanden deel uitmaakten van de Nederlandse troepenmacht in Mali krijgen maandag een herinneringsmedaille. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die minimaal dertig dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. De medailles worden in het bijzijn van familie uitgereikt in de IJhallen in Zwolle, waar op dit moment zo'n vierhonderd Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

De militairen waren onderdeel van de VN-vredesmissie Minusma in Mali. Ze verbleven in de steden Gao en Bamako. Onder meer verkenningstroepen, commando's en inlichtingenofficieren krijgen de medaille opgespeld, evenals soldaten van de luchtmacht.

Nederlandse militairen verzamelden vooral informatie die de leiding van de missie een 'gedetailleerd beeld' gaf over de situatie ter plekken. De soldaten onderzochten wat de aard, samenstelling en locatie van gewapende groeperingen in Mali was. Dit hield in dat ze lange verkenningstochten door het land maakten. De luchtmacht assisteerde de grondtroepen door de inzet van Apache-helikopters.

Nederlandse militairen zijn nog steeds in Mali actief. Sinds deze maand worden ook drie Chinook-transporthelikopters worden ingezet voor medische evacuaties en troepentransporten.