Iran weigerde lid atoomagentschap toegang

Redactie

Iran heeft een lid van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) de toegang tot het land ontzegd. Dat zegt Reza Najafi, de Iraanse afgevaardigde bij het IAEA, meldt persbureau Fars.

Dinsdag en woensdag vonden in Iran gesprekken plaats over het Iraanse nucleaire programma. Het visum werd eerder al geweigerd. Teheran en het atoomagentschap van de Verenigde Naties proberen een duurzame overeenkomst te bereiken voor in november de deadline verloopt.

Najafi zei volgens Fars dat Iran het soevereine recht heeft om een afgevaardigde een visum te weigeren. Wie het IAEA-lid is, heeft hij niet gezegd. Wel zei hij dat het niet om een inspecteur gaat en dat hij een 'bepaalde nationaliteit' had. In het verleden heeft Iran inspecteurs geweigerd die afkomstig waren uit westerse landen om lekken over het programma te voorkomen.

De tweedaagse gesprekken waren volgens Najafi 'erg constructief, ernstig, inhoudelijk en eerlijk'. Hij zei mogelijkheden te zien om later deze maand een tweede ronde te houden.

Het Westen is bang dat het Iraanse kernprogramma een militair doel heeft. Teheran houdt vol alleen vreedzame bedoelingen te hebben en te werken aan bijvoorbeeld de energievoorziening en medisch onderzoek.