Langlaufheld Northug krijgt gevangenisstraf

heywoodu

Langlaufer Petter Northug is veroordeeld tot een celstraf van 50 dagen. De Noorse topper, veelvoudig wereldkampioen, zat in mei van dit jaar dronken achter het stuur en veroorzaakte een ongeval. Daarbij raakte een vriend van hem gewond. Northug ontvluchtte de plek van het ongeluk en werd later thuis opgepakt.

Door het gebrek aan celruimte in Noorwegen mag Northug de straf waarschijnlijk thuis uitzitten, als huisarrest. Ook moet hij een boete van omgerekend 23.000 euro betalen en is zijn rijbewijs voor de rest van zijn leven ingenomen. Dat komt er in de praktijk in Noorwegen vaak op neer dat hij zijn rijbewijs minimaal vijf jaar kwijt is.

Northug bekende schuld en accepteerde zijn straf. "Dit zal me mijn hele leven blijven achtervolgen. Ik heb de straf gekregen die ik heb verdiend", sprak de gevallen held. Hij hoopt wel mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschap langlaufen in februari 2015, in het Zweedse Falun. Northug kwam tijdens de Olympische Spelen in Sochi ook al in opspraak en maakte zich weinig populair in eigen land. Hij bleek namelijk meer dan eens midden in de nacht online poker te spelen, terwijl zijn wedstrijden er nog niet opzaten. Het was dan ook weinig verrassend dat hij Sochi verliet zonder medailles.

Northug tijdens de weinig succesvolle Olympische Spelen van Sochi (Foto: Getty)

De Noor is een grootheid in het langlaufen. In Vancouver pakte hij in 2010 vier olympische medailles, waarvan twee keer goud. Sinds 2007 won hij in totaal negen wereldtitels, waarvan vijf individueel. Daarnaast won hij twee keer de World Cup en eindigde hij nog eens drie keer op het podium van het eindklassement. Alleen de Tour de Ski ontbreekt nog op zijn palmares. In de laatste zes edities werd hij in totaal twee keer derde en drie keer tweede, ondanks elf etappezeges, een absoluut record.