'Brussel wil miljoenensubsidie meervalkweek terug'

Redactie

De Europese Commissie wil 1,6 miljoen euro subsidiegeld terug dat in Nederland is uitgegeven aan de kweek van meervallen. De subsidie is niet goed besteed en er is te weinig toezicht op gehouden door de overheid. Dat blijkt uit een uitzending van Brandpunt Reporter die donderdag wordt uitgezonden, meldt het programma.

Centraal in de uitzending staan de viskwekerijen die vanaf 2004 werden opgestart in leegstaande varkensstallen in het zuiden van Nederland. De stallen stonden leeg als gevolg van de varkenspest in de jaren negentig. De viskwekerijen zouden van de regio het centrum voor viskweek van Europa maken. Voor het plan werd 3,2 miljoen euro gereserveerd, waarvan de helft uit het Europese potje voor visserij.

Uit onderzoek blijkt dat de overheid te weinig heeft gecontroleerd op de besteding van het subsidiegeld. Toen inkomsten van de gekweekte tilapia terugliepen, stapten de kwekers op de claresse, een 'nieuwe vissoort'. Deskundigen merken echter op dat ook deze vissoort een meerval is. "Wat krijg je als je een meerval met een meerval kruist? Precies, een meerval", zegt bioloog Midas Dekkers in Brandpunt Reporter.

Meerval wordt al langer gekweekt door niet-gesubsidieerde kwekers. Zij worden door de subsidies uit de markt gedrukt. Het Europees Antifraudebureau constateert dat de subsidie niet goed is besteed. "Ze hebben zich niet aan de regels gehouden", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Brandpunt Reporter werkte in het onderzoek samen met het journalistieke platform Follow the Money. Het CDA en de SP willen een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke subsidiefraude.