'Alle sectoren delen mee in economische groei'

Redactie

Alle bedrijvensectoren delen volgend jaar mee in de groei van de economie. Dat is al jaren niet meer voorgekomen, meldt Rabobank donderdag in een prognose voor 2015. Vooral bedrijven die zich op het buitenland richten gaan een periode van groei tegemoet.

De aantrekkende export en stijgende investeringen dragen de verwachte groei voor volgend jaar. Maar ook particuliere consumptie trekt voor het eerst in tijden aan, waardoor de groei breder gedragen wordt, aldus de bank. Bedrijven in de detailhandel, auto-industrie en horeca profiteren daarom ook van het herstel. Doordat de afzet in industrie, groothandel en transport groeit, krijgen ook de de bouw en zakelijke dienstverlening een positieve impuls, hoopt Rabobank.

De hoopgevende prognose betekent volgens directeur Bedrijven bij Rabobank Paul Dirken niet dat het mkb 'achterover kan leunen' "Toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en branchevervaging stellen de ondernemers voor fundamentele uitdagingen. Uitdagingen waarin traditionele verdienmodellen niet langer voldoen en nieuwe verdienmodellen noodzakelijk zijn om toekomstperspectief te houden", aldus Dirken in een verklaring.

De bank adviseert bedrijven om toch vooral te kijken naar mogelijkheden over de grens. "Internationale markten blijven vooralsnog kansrijker dan de thuismarkt. Daar zit de groei."