Beoogd premier Jemen wil niet meer

Redactie

De beoogde kandidaat voor het Jemenitische premierschap heeft de president verzocht iemand anders te zoeken voor de post van regeringsleider. Dat heeft staatspersbureau SABA donderdag gemeld. De benoeming van Ahmed Awad bin Mubarak, die door president Abed Rabbo Mansour Hadi naar voren was geschoven, werd niet geaccepteerd door de sjiitische rebellen in het Arabische land.

De 46-jarige oud-zakenman Bin Mubarak kwam tot zijn besluit omdat hij verdere 'onenigheid of splitsing' in Jemen wilde voorkomen. De rebellenleider van de Houthi's riep woensdag op tot nieuwe protesten buiten het presidentieel paleis en dreigde met een hervatting van gevechten. Bij eerder geweld namen de opstandelingen de hoofdstad Sanaa in en kwamen zeker 140 om het leven.

Vorige maand werd door bemiddeling van de Verenigde Naties een akkoord bereikt tussen de Jemenitische regering en de rebellen. Hiermee kwam een einde aan wekenlange gevechten. De Houthi's eisten meer politieke zeggenschap en het aanstellen van een nieuwe premier. In ruil daarvoor trokken de opstandelingen zich terug uit Sanaa.