Common Linnets klaar voor rest van de wereld

Redactie

Na een aantal hectische maanden met hoogte- en dieptepunten lijkt niets het succesverhaal van The Common Linnets nog tegen te kunnen houden. Frontvrouw Ilse DeLange voelt zich als herboren op het podium en dat werkt bevrijdend voor de hele band, die aan de vooravond staat van een toer door Europa. Er zijn zelfs plannen om ook de Verenigde Staten te veroveren.

"Het lijkt wel alsof ik weer opnieuw begin. Dat ik alles weer mag meemaken maar met iets meer ervaring", typeert DeLange het concert woensdagavond in de Amsterdamse Paradiso. Het is het tweede optreden van de toer, maar de bandleden zijn nu al goed op elkaar ingespeeld.

De Linnets zijn na het vertrek van Waylon uitgegroeid tot een vijftal met plaats voor JB Meijers en de Amerikanen Jake Etheridge en vader en zoon Rob en Matthew Crosby, met wie DeLange al werkte voor haar debuutalbum in 1998. De vijf worden gecompleteerd door een begeleidingsband van vier man sterk.

Uiteraard gaat de aandacht vooral uit naar DeLange. De overige bandleden krijgen ook de ruimte om zich te laten zien, maar aan alles blijkt dat DeLange nog altijd de enige echte ster op het podium is. De band trakteert het publiek op veel nieuwe liedjes, maar er is ook tijd voor wat solowerk van DeLange. Oude countryliedjes als I'm Not So Tough, Next To Me en When We Don't Talk passen moeiteloos in het repertoire van de Linnets.

Ondanks dat de naam Waylon in de ruim twee uur durende show niet wordt genoemd, wordt hij bij sommige nummers nodig gemist. Liedjes als Broken But Home en Time Has No Mercy vallen tegen zonder de krachtige stem van Waylon. De schuchtere Etheridge doet zijn best maar heeft niet de branie van DeLanges duetpartner op het Songfestival.

Bij het hoogtepunt Calm After The Storm, nota bene de hit waarmee het allemaal begon, denkt echter niemand nog aan Waylon. DeLange zingt het nummer nu met Meijers alsof het altijd zo is geweest.?