Meer geld voor waarnemers Oekraïne

Redactie

Nederland trekt 1,88 miljoen euro extra uit voor de OVSE-waarnemingsmissie in Oekraïne. Ook bekijkt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) of Nederland extra waarnemers kan sturen. Dat heeft zijn ministerie woensdag bekendgemaakt.

De OVSE-missie moet toezien op de naleving van het staakt-het-vuren voor het oosten van Oekraïne dat vorige maand is afgesproken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. In verband hiermee heeft OVSE-voorzitter Zwitserland om meer waarnemers en meer geld gevraagd. De missie bestaat nu uit ruim honderd waarnemers.

De totale Nederlandse bijdrage aan de OVSE-missie komt nu op ruim 2,8 miljoen euro. Het is 'van groot belang' dat de naleving van het bestand goed wordt gemonitord, vindt Timmermans. Dat geldt voor de burgerbevolking, maar ook voor Nederland, omdat de MH17-repatriëringsmissie stilligt zolang er wordt gevochten.

Het staakt-het-vuren wordt veelvuldig geschonden. Het is van kracht sinds 5 september, maar sindsdien zijn zeker 331 mensen omgekomen, zo meldden de Verenigde Naties woensdag.