FNV Bondgenoten stemt tegen, fusie van de baan

Redactie

FNV Bondgenoten heeft woensdag tegen een fusie met vier andere FNV-bonden gestemd. Op het ledencongres in Den Haag sprak iets minder dan het vereiste aantal leden zich uit voor de plannen. De fusie is daarmee van de baan, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Om de plannen door te laten gaan moest twee derde van de aanwezige leden moeten instemmen. Op het congres zag echter slechts 64 procent van de leden heil in de plannen. Vooral op financieel gebied zagen de tegenstemmers nadelen aan de fusie.

Bondgenoten is de enige van de vier bonden die zich niet kan vinden in de plannen om op te gaan in een groot FNV. Eerder deze week gaven ambtenarenbond Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Sport wel hun fiat voor de fusie. Het hoofdbestuur van Bondgenoten maakte kort na het stemmen bekend af te treden.

Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers stelde kort na het besluit van de leden 'zwaar teleurgesteld' te zijn in het mislukken van de fusie. "Zeker ook nadat alle bonden al ja hebben gezegd", aldus Dekkers in een verklaring. De voorzitter van Bondgenoten vindt het 'heel spijtig' dat de vakbeweging nu niet doorgaat.

Het bestuur van FNV gaat de komende dagen met de hoofdbesturen van de bonden in overleg over welke stappen nu genomen moeten worden. Bondgenoten is 470 duizend leden de grootste bond binnen de FNV, gevolgd door Abvakabo met 355 duizend leden.