'Begroting koning is transparant'

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt tegen dat het kabinet niet transparant is over de kosten die zijn gemoeid met het koninklijk huis. Hij is juist 'maximaal transparant' geweest, zei Rutte dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van de koning.

Rutte zei dat op Prinsjesdag alle relevantie informatie over de kosten van het koninklijk huis is gepresenteerd, waaronder de verbouwing van paleis Huis en Bosch, paleis Noordeinde en de nieuwe werkruimte van koning Willem-Alexander bij zijn villa Eikenhorst in Wassenaar. Ook over de gemaakte kosten van het afgelopen jaar zijn alle feiten te vinden in het jaarverslag, zei de premier.

"Ik snap best dat mensen zeggen dat 35 miljoen een groot bedrag is", zei Rutte over de verbouwing van Huis ten Bosch. Volgens hem is dat soort bedragen normaal bij gebouwen uit de zeventiende eeuw. "Maar het bedrag moest een keer worden genoemd. En dat hebben we gedaan toen we het wisten", zei Rutte.

Dat geldt ook voor de 'containertjes' op de Eikenhorst, zoals Rutte de tijdelijke werkruimte van Willem-Alexander noemde die ruim vier ton gaat kosten, of het 'steigertje' bij de Griekse vakantievilla. "Transparanter kan ik het niet maken."

De premier kan geen inzage geven in de kosten van de beveiliging. "Daarbinnen probeer ik maximaal transparant te zijn." Daarnaast is alles rond de Oranjes vaak snel 'groot nieuws', zei Rutte. "Dat is onvermijdelijk. Iedereen is zeer geïnteresseerd in de koning, maar daardoor spelen al gauw dingen op."

In de Tweede Kamer klonk veel kritiek op de manier waarop de kosten die zijn gemoeid met de verschillende verbouwingen naar buiten zijn gekomen. "De informatie is in brokjes gekomen", zei Jeroen Recourt (PvdA). "Overal stond niets maar nergens bij elkaar", klaagde Madeleine van Toorenburg (CDA), die sprak van een 'zoekspelletje'.

Rutte erkende uiteindelijk dat de grote verbouwingen 'niet scherp op de plaat' stonden toen in 2009 de begroting van de koning werd gemoderniseerd. Het is daarom goed om bij de evaluatie van de nieuwe begrotingsopzet te kijken of bij dit soort heel grote uitgaven op voorhand 'transparantie' kan worden ingebouwd, aldus de premier.

'Begroting koning is transparant' (Foto: Kevin Lieberwirth)
'Begroting koning is transparant' (Foto: Kevin Lieberwirth)