Zoutschip Schelde-Rijnkanaal woensdag geborgen

Redactie

Het vrachtschip dat vorige week na een aanvaring in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer zonk, wordt woensdag geborgen. Dat laat Rijkswaterstaat dinsdag weten. Tijdens de berging is de vaarweg gestremd.

Het schip is de afgelopen paar dagen met grijpers ontdaan van de duizend ton keukenzout die het vervoerde. Omdat het om grote hoeveelheden zout gaat, is het leeuwendeel niet opgelost in het water. Verder zijn oliekerende schermen geplaatst om te voorkomen dat olie uit het wrak in het water terechtkomt.

De bergingsoperatie begint woensdag om 06.00 uur. Drie drijvende kranen hijsen het schip dan met kettingen omhoog, waarna het wordt afgevoerd. Mocht het schip te zwak zijn om in een keer naar boven te worden gehaald, dan wordt het in tweeën gezaagd en worden de delen op pontons afgevoerd.

Schepen kunnen tijdens een deel van de bergingsoperatie een voor een onder begeleiding van een schip langs het wrak varen, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Het Schelde-Rijnkanaal wordt tijdens het hijsen van het schip echter helemaal afgesloten. De zuigende kracht van langsvarende schepen zou de operatie dan kunnen tegenwerken. Rijkswaterstaat verwacht dat de volledige vaarweg uiterlijk woensdagnacht weer vrij is.

Het Poolse vrachtschip Isala kwam vorige week door stuurproblemen in aanvaring met het Zwitserse passagiersschip Amelia, waarna het vrachtschip zonk. Er vielen geen gewonden. Doordat het schip midden in het Schelde-Rijnkanaal lag, was de vaarroute langere tijd gestremd.