Karadzic verwacht vrijspraak in proces

Redactie

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic verwacht vrijgesproken te worden van genocide en alle andere aanklachten die tegen hem zijn ingediend. Dat heeft hij dinsdag gezegd in zijn slotpleidooi. Karadzic staat terecht voor het Joegoslaviëtribunaal en zijn reeds vijf jaar slepende proces nadert zijn einde.

Karadzic wordt onder andere verdacht van genocide in verband met de moord op zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 bij Srebrenica. Ook wordt hij ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het inzetten van sluipschutters in Sarajevo en bombardementen op de stad.

In zijn slotpleidooi zei Karadzic tegen de drie rechters van het tribunaal dat 'de oorlog niet zo is gelopen als ik had gewild'. "Het was verschrikkelijk en laten we in godsnaam hopen dat het de laatste keer was. Maar dat ligt niet in mijn macht."

De aanklagers van het tribunaal beschuldigen Karadzic er ook van dat hij een van de drijvende krachten was achter de campagne om moslims en Kroaten te verdrijven uit Servisch gebied middels moord, verkrachting en vervolging. "Niets van wat er gebeurd is, was een product van het gedrag van de staat", bracht Karadzic daartegen in.

In totaal kwamen in de Bosnische Oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, zo'n honderdduizend mensen om het leven. Nog eens vele duizenden raakten ontheemd.

De verwachting is dat de rechters van het tribunaal de komende maanden nodig hebben om tot een uitspraak te komen. Ze moeten zich buigen over tienduizenden pagina's aan geschreven verklaringen en ruim elfduizend bewijsstukken.

Overlevenden van het beleg van Sarajevo hopen dat Karadzic levenslang opgelegd krijgt. "Ik denk dat er geen gepaste straf is voor de misdaden die hij heeft begaan", zei Rabija Idrizbegovic, een 60-jarige inwoner van Sarajevo. "Ik weet, en ik ben er zeker van, dat het hof in Den Haag voldoende bewijs heeft om hem te straffen. Ze hebben om levenslang gevraagd en ik sta daar achter."