Strengere regels voor au pairs van tafel

Redactie

Een belangrijk deel van de strengere regels voor au pairs is van de baan. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hebben dat besloten naar aanleiding van de kritiek op hun plannen.

De bewindslieden wilden het maximaal aantal uur dat een au pair per week mag werken terugbrengen van dertig naar twintig uur. Ook wilden ze een taalcursus verplicht stellen. Die twee maatregelen worden nu geschrapt, schrijven Asscher en Teeven dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wilde het aantal uren naar beneden bijstellen omdat au pairs vaak als werknemer zouden worden gezien of als fulltime oppas fungeren. Au pairs krijgen volgens de bewindslieden ook vaak zware taken. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling.

Op de vorige maand aangekondigde plannen kwam kritiek van onder meer de VVD. 'Mal en betuttelend', noemde Kamerlid Malik Azmani de plannen. Ook de brancheorganisatie voor au-pairbureaus Bonapa was niet blij.

Teeven en Asscher willen de andere maatregelen die ze hebben aangekondigd wel doorvoeren. Zo moet volgens de twee strenger worden gecontroleerd op naleving van de regels. Ook willen de bewindslieden meer bewustzijn van het 'culturele karakter van de au-pairregeling' creëren. Ze gaan daarover met Bonapa in gesprek.