Man Spaanse verpleegkundige in quarantaine om ebola

Redactie

De echtgenoot van een verpleegkundige in Spanje die besmet is geraakt met ebola is in quarantaine geplaatst. Ook een tweede verpleegkundige zit in quarantaine. Dat hebben de Spaanse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Beide verpleegkundigen verzorgden de Spaanse priester Manuel Garcia Viejo, die in Sierra Leone het virus had opgelopen en op 25 september overleed.

De autoriteiten zijn nu bezig een lijst op te stellen met mensen die met de verpleegkundige in contact zijn geweest. Het zou gaan om meer dan vijftig mensen. Met 22 mensen is al contact geweest.

Volgens Fernando Simon, coördinator noodgevallen van het Spaanse ministerie van volksgezondheid, is de toestand van de verpleegkundige stabiel en is ze op dit moment niet in levensgevaar. Buiten koorts vertoont de vrouw geen symptomen. Haar man vertoont vooralsnog geen tekenen van besmetting. Volgens Simon is de kans dat de verpleegkundige ook anderen heeft besmet klein. Hij benadrukte dan ook dat de volksgezondheid niet in gevaar is.

Het is de eerste keer dat iemand buiten West-Afrika besmet is geraakt met het virus. Ebola wordt overgedragen door contact met lichaamssappen van besmette patiënten. De verpleegkundige die besmet is geraakt had een luier van de priester verschoond. Duidelijk is dat niet alleen in de slecht uitgeruste medische centra in West-Afrika mensen besmet kunnen raken, maar ook in de modernere ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten.

De ebola-uitbraak heeft inmiddels al aan meer dan 3400 mensen in West-Afrika het leven gekost, schat de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral Sierra Leonie, Guinee en Liberia zijn zwaar getroffen. Er bestaat grote vrees dat de uitbraak verder om zich heen blijft grijpen.