Illegale Chinese koks in restaurants

Redactie

Bij controles in restaurants in de regio Den Haag zijn zondagavond zes illegale Chinezen aangetroffen. Dat heeft de Inspectie SZW dinsdag bekendgemaakt. De mannen waren op het moment van de controle aan het werk en beschikten niet over een werkvergunning.

De restaurants in kwestie hebben hiermee de wet overtreden en kunnen per overtreding een boete krijgen van maximaal twaalfduizend euro. Een restaurant waar drie Chinezen illegaal aan het werk waren, riskeert daarmee een boete van 36.000 euro.

Vorige week nog maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bekend dat restaurants de komende twee jaar 3150 Aziatische koks in dienst mogen nemen. Dit werd vastgelegd in het 'wokakkoord'. De bedoeling is dat zij Nederlandse koks en leerling-koks gaan omscholen in het werken met de Aziatische keuken.

Sinds januari is het voor Aziatische koks moeilijker om een werkvergunning te krijgen. Dit leverde problemen op, omdat Nederlandse koks de benodigde ervaring bleken te missen. Restaurants liepen omzet mis of moesten hun deuren sluiten. Het wokakkoord moet daar verandering in brengen.