Kabinet heeft 'grote zorgen' over Kobani

Redactie

Het kabinet heeft 'grote zorgen' over de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer. De bewindsman meldt dat de regering ook 'begrip' heeft voor de emotionele betrokkenheid die veel Koerden voelen bij de situatie in de stad op de grens met Turkije.

Timmermans verwijst daarmee naar de groep Koerdische demonstranten die maandagavond het Kamergebouw binnendrong. "De protesten die plaatsvonden in de Tweede Kamer, evenals in onder andere Wenen, Bern, Brussel, Kopenhagen, Stockholm en Berlijn, benadrukken het gevoel van verontrusting die de tragische berichten uit Kobani ook in onze samenleving teweegbrengen."

Timmermans schrijft dat het kabinet 'voortdurend' in gesprek is over 'mogelijke te nemen stappen ter bescherming van de burgerbevolking in Kobani en elders in Syrië en Irak'. Die gesprekken worden met name binnen de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gevoerd.

Volgens de minister vormen de gesprekken een 'waardevolle bijdrage' voor het duiden van de gebeurtenissen. "Het kabinet acht het van groot belang dat gedegen analyse en duiding de basis vormen voor het Nederlandse beleid." Hij schrijft verder dat de ontwikkelingen in en rondom Kobani zich in snel tempo voltrekken en dat inmiddels 341 luchtaanvallen zijn uitgevoerd op IS, waarvan 86 in Syrië.

"Zowel vorige week als in de afgelopen 24 uur maakten IS-stellingen in en rond Kobani deel uit van de doelen van de coalitie. Ook dinsdagochtend vinden luchtbombardementen plaats", aldus Timmermans. Het kabinet bespreekt de situatie volgens hem in coalitieverband en 'beoordeelt op basis van gezamenlijke analyse eventueel te nemen vervolgactie'.

De brief van Timmermans is een reactie op een spoedverzoek van bijna de gehele oppositie en coalitiepartijen VVD en PvdA. Zij vroegen het kabinet maandagavond opheldering te verschaffen over de stappen die worden genomen om de burgers van Kobani te beschermen.