Federale politie Mexico naar Iguala

Redactie

De federale autoriteiten in Mexico hebben maandag de lokale politie in de stad Iguala naar huis gestuurd. Aanleiding voor de maatregel zijn de vondst van een massagraf en beschuldigingen dat de politie met een misdaadbende in de deelstaat Guerrero heeft samengespannen om tientallen studenten te vermoorden en laten verdwijnen.

De pas opgerichte 'preventie-eenheid' van de federale politie moet de orde in Iguala handhaven. Ook moet zij helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten. In een massagraf werden afgelopen zaterdag 28 zwaar gehavende lijken gevonden. Hoewel hun identiteit nog niet met zekerheid is vastgesteld, wordt aangenomen dat het gaat om een deel van de vermiste studenten.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto noemt de zaak 'waanzinnig, pijnlijk en onacceptabel'.

Het motief voor de aanval op de studenten die op 26 september plaatsvond is nog onduidelijk, zegt justitie. Volgens onderzoekers was op videobeelden te zien hoe politiemensen een aantal studenten afvoerden nadat zij van een lerarenopleiding op het platteland naar de stad getrokken waren om fondsen te werven.

Geruchten over betrokkenheid van de politie namen onder de bevolking een vlucht toen een spandoek opdook, getekend door Guerreros Unidos. Daarop wordt geëist dat de 22 agenten die werden vastgezet binnen 24 uur worden vrijgelaten. 'De oorlog is begonnen', valt te lezen.

In Mexico lopen meer zaken waarbij mogelijk agenten en militairen betrokken zijn. Zo is een onderzoek gaande naar een moordpartij op 30 juni waarbij 22 vermoedelijke bendeleden door soldaten om het leven zijn gebracht.