Niet meer woningen onder water

Redactie

Het aantal huishoudens met een woning waarvan de waarde lager is dan de hypotheekschuld is niet verder gestegen. De trend van een steeds groeiend aandeel woningen dat onder water staat lijkt daarmee tot staan gebracht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Begin dit jaar was bij anderhalf miljoen huishoudens de waarde van de eigen woning lager dan de fiscale hypotheekschuld. Dat is nagenoeg evenveel als in 2013. Vooral mensen die vlak voor het begin van de crisis in 2008 een woning hebben gekocht zitten nu met onderwaarde.

De werkelijke restschuld kan lager zijn dan uit de cijfers blijkt. Woningbezitters kunnen bij het kopen van hun huis een hypotheek hebben afgesloten met een spaar- of beleggingsrekening, waarvan de opbrengt op een bepaald moment wordt gebruikt voor aflossing van een deel van de hypotheekschuld. Het CBS kan deze tegoeden niet zien.

In Flevoland staat bijna de helft van de koopwoningen onder water. Daarmee is de provincie koploper. Dat komt doordat er relatief veel jongere huishoudens wonen die recent een hypotheek hebben afgesloten. Het zijn vooral de jonge woningbezitters die met onderwaarde kampen. In Noord-Brabant, Friesland en Zeeland komt onderwaarde het minst voor.