'Turn-oma' meldt zich geblesseerd af voor WK

heywoodu

Turnster Oksana Chusovitina heeft zich geblesseerd af moeten melden voor het WK in het Chinese Nanning. Ze heeft nog teveel last van een voetblessure die ze onlangs opliep tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon. Ondanks haar blessure pakte de 39-jarige daar zilver op sprong.

Chusovitina is een ware legende in de turnsport. In haar enorme loopbaan kwam ze achtereenvolgens uit voor de Sovjet-Unie, het gezamenlijke team van voormalige Sovjet-staten, Oezbekistan, Duitsland - waar ze naartoe verhuisde zodat haar zoontje aan kanker behandeld kon worden - en nu wederom Oezbekistan, waar ze geboren is. Voor elk land heeft Chusovitina, door haar fans gekscherend 'turn-oma' genoemd, meerdere medailles gewonnen op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.

De specialiste op sprong zou zich in Nanning gaan richten op de all-roundcompetitie, wat ongewoon is voor de wat oudere turnsters. Meestal specialiseren atletes zich halverwege de twintig of eerder al op een enkel onderdeel. Dat deed Chusovitina dus ook, maar daar wilde ze in Nanning vanaf stappen. De zesvoudig olympiër heeft zich tijdens de Spelen van Beijing in 2008 niet meer met all-rounden bezig gehouden.

Chusovitina pakte in 2011 nog WK-zilver op sprong, voorlopig haar laatste medaille op de Spelen of het WK (Foto: Getty)