Leden FNV Bouw stemmen in met vakbondsfusie

Redactie

De leden van vakbond FNV Bouw hebben maandag op een congres in Den Haag met ruime meerderheid voor de fusie van een aantal FNV-bonden gestemd. Ruim negentig procent stemde voor, liet vakcentrale FNV weten. De stemming wordt nu als positief advies voorgelegd aan de bondsraad, die donderdag een definitief besluit neemt.

Met het positieve advies hebben de leden van twee van de vier betrokken bonden zich nu achter de fusie geschaard. FNV Sport was de eerste FNV-bond die maandag voor de vakbondsfusie stemde, even voordat de leden van het grotere FNV Bouw groen licht gaven. Dinsdag volgt de stemming bij Abvakabo FNV en woensdag stemmen de leden van FNV Bondgenoten. Vrijdag staat het slotcongres van de vakcentrale op de agenda.

"Dit is een goede aftrap van deze belangrijke fusieweek, stelt FNV-voorman Ton Heerts in een verklaring. "Het doel van het samengaan in een sterke vakbond is weer een stap dichter bij met het instemmen van FNV Sport en het positieve advies van het congres van FNV Bouw. We kijken nu uit naar het Abvakabo-congres van morgen."

Als de fusie wordt goedgekeurd, gaan FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV en FNV Sport op 1 januari op in de FNV. De andere FNV-bonden blijven als bond zelfstandig lid van de FNV. De bondsbesturen willen graag samen verder omdat ze dan een sterkere positie hebben.

Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad dat met name bij FNV Bondgenoten weerzin tegen de fusie bestaat. De ondernemingsraad zou tegen zijn omdat na de samensmelting banen verdwijnen.