Wall Street sluit nipt lager

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn de handelsweek met een klein verlies van start gegaan, waarbij beleggers het moesten stellen met een lege agenda en de aandacht daarom werd verlegd naar splitsingsplannen van Hewlett-Packard. De S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 1.964,86 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 16.991,97 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 4.454,80 punten.

In aanloop naar het cijferseizoen bleef de beursagenda maandag inhoudsloos, terwijl ook in het vervolg van de beursweek slechts weinig agendapunten de revue passeren. De belangrijkste macro-economische gebeurtenis volgt woensdag met de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Op dezelfde dag trapt Alcoa traditioneel het Amerikaanse cijferseizoen af. Ook Costco Wholesale en PepsiCo openen deze week de boeken.

De aandacht op de financiële markten ging vanwege de lege beursagenda evenwel vooral uit naar Hewlett-Packard, dat een splitsing van het eigen bedrijf aankondigde en 4,7 procent hoger sloot. HP gaat verder als een maker van PC's en printers onder de naam HP Inc en een bedrijf gericht op technologische infrastructuur en zakelijke software en dienstverlening onder de naam Hewlett-Packard Enterprise. Door een opsplitsing meent HP dat de twee bedrijven beter en sneller kunnen inspelen op de snel veranderende markt en zo op de lange termijn waarde creëren voor aandeelhouders.

Facebook rondde de overname van berichtendienst WhatsApp af en vlagde 0,2 procent hoger af. Afgelopen week ontving het sociale media bedrijf al goedkeuring voor de overname van Europese toezichthouders, terwijl nu ook de Amerikaanse waakhond akkoord ging. Facebook betaalt 22 miljard dollar voor berichtendienst WhatsApp, deels in contanten en deels in aandelen. Oprichter Jan Koum van WhatsApp krijgt een plek in de board van Facebook.

De Amerikaanse producent van medische apparatuur Becton, Dickinson and Co won 7,9 procent nadat het de overname van sectorgenoot CareFusion aankondigde voor een bedrag van 12,2 miljard dollar. CareFusion sloot meer dan 23 procent in het groen. De overname betekende een nieuwe stap in een reeks van consolidaties in de medische sector, waar dit jaar al voor bijna 500 miljard dollar aan overnames werden afgerond of aangekondigd.

GT Advanced Technologies verloor liefst 92,8 procent, nadat de maker van saffieren schermen een faillissementsaanvraag indiende. GT Advanced Technologies werkt samen met technologiebedrijf Apple om schermen met een zeer hoge krasbestendigheid en hardheid te produceren voor onder meer de nieuwe Apple Watch.