Van Gogh Museum schaft werken Denis en Rodin aan

Redactie

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft werk van Maurice Denis en Auguste Rodin gekocht. Van Denis verwierf het museum het doek De Emmaüsgangers en van Rodin het bronzen beeld Celle Qui Fut la Belle Heaulmière, vrij vertaald: zij die vroeger de mooie vrouw van de helmenmaker was. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

De twee werken zijn vorig jaar en dit jaar gekocht op kunstbeurs Tefaf in Maastricht met steun van de Bankgiroloterij. Het schilderij en het beeld zijn vanaf eind november in het museum te zien zijn. "In deze vernieuwde inrichting zal Van Gogh in de context van zijn tijd worden geplaatst, zodat direct te zien is hoe zijn kunst zich tot die van zijn tijdgenoten verhield", zegt directeur Axel Rüger.

De sculptuur van Rodin, generatiegenoot van Van Gogh, staat samen met werk van Edgar Degas en Paul Gauguin symbool voor de moderne experimenten in Parijs. Denis is een vertegenwoordiger van de Nabis, een kunststroming tussen die na de dood van Van Gogh in 1890 ontstond in lijn met het werk van de Nederlandse schilder.