Europarlement weigert Hongaarse kandidaat voor EC

Redactie

Het Europees Parlement weigert de Hongaar Tibor Navracsics te accepteren als nieuwe eurocommissaris van onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap. De EP-commissie onderwijs en cultuur wil Navracsics die portefeuille niet toevertrouwen, omdat hij als Hongaars minister onder meer een door de Europese Unie gehekelde mediawet heeft ingevoerd. Dat schrijft onder meer nieuwssite European Voice.

De afwijzing van Navracsics brengt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in de problemen. Zijn beoogde ploeg eurocommissarissen is met uiterste precisie samengesteld na zware onderhandelingen met de lidstaten. Als hij Navracsics laat vallen komt er in die net passende puzzel weer beweging.

Wellicht kan Juncker de opening aangrijpen die de EP-commissie hem bood om de kwestie op te lossen. Navracsics zou volgens de Europarlementariërs toch tot de EC kunnen toetreden, mits hij de portefeuille burgerschap aan een ander laat.

Omdat het EP niet over individuele commissarissen, maar over de gehele Europese Commissie oordeelt, kan Juncker het er in principe ook op aan laten komen. Het Brusselse parlement moet dan kiezen of het Navracsics toch slikt of liever Junckers hele ploeg weg stemt.