IMF: 'Nederland moet blijven hervormen'

Redactie

De Nederlandse economie herstelt zich, maar het land moet blijven hervormen om te zorgen voor een stevig herstel. Vooral de schuldenlast van huishoudens vormt een risico, blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Nederlandse economie. Het IMF bezocht het land de afgelopen tijd.

De economie blijft zich verbeteren, daarbij ondersteund door de export, stijgende huizenprijzen en een groeiend vertrouwen. Op basis hiervan verwacht het IMF dat de groei volgend jaar lichtjes zal aantrekken. De risico's komen vooral van buitenaf: lage inflatie en groei in de eurozone en geopolitieke onrust. Al kan de beperkte toegang tot krediet voor kleine ondernemingen het investeringsklimaat in het binnenland schaden.

Het IMF prijst de hervormingen die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd, maar het is zaak om hierop door te borduren om echt een 'robuust herstel' te garanderen. Daarbij hebben de onderzoekers het vooral gemunt op de hoge schulden van huishoudens. Die behoren nog steeds tot de hoogste in de eurozone. "Het risico blijft dat de schulden van huishoudens blijven drukken op groei, waarbij de economie kwetsbaar blijft voor schokken en de groei op lange termijn in gevaar kunnen brengen."

De onderzoekers doen een reeks voorstellen om dit probleem aan te pakken. Zo wordt aangeraden om de belastingvrije voet voor schenkingen te verhogen, zodat kinderen hun hypotheekschuld sneller kunnen aflossen. Een recente, tijdelijke, maatregel waarbij ouders hun kinderen honderdduizend euro belastingvrij konden schenken was een groot succes. Volgens het IMF heeft deze maatregel bijgedragen aan het herstel van de woningmarkt.

Voor wat betreft de huizenmarkt moet de corporatiesector op de schop. Die is nu te groot en drukt de vrije huursector weg. Ook zou de hypotheekrenteaftrek verder moeten worden beperkt. Het IMF verwelkomt verder de plannen om het belastingstelsel te hervormen. Ook moeten de lasten op arbeid omlaag.