Oud-voetballer Romario in senaat Brazilië

Frank (franklop)

Oud-voetballer Romario heeft bij de verkiezingen in Brazilië van afgelopen weekeinde een senaatszetel gescoord. Hij neemt namens Rio de Janeiro zitting in de senaat. De 48-jarige oud-spits kreeg 63,4 procent van de stemmen en versloeg daarmee moeiteloos zijn rivaal Cesar Maia, die bleef steken op 20,5 procent.

Romario werd in 2010, na het beëindigen van zijn voetballoopbaan, lid van de Socialistische Partij. Hij was fel tegen de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in zijn thuisland, omdat dat gepaard zou gaan met corruptie en een verspilling van belastinggeld. Ondanks zijn verzet werden de wereldkampioenschappen toch in Brazilië gehouden.

Romario begon zijn voetbalcarrière in 1983 bij Olaria Atlético Clube om twee jaar later over te stappen naar topclub CR Vasco da Gama. In 1988 kwam Romario over naar PSV waarmee hij driemaal de landstitel veroverde. In 1993 vertrok O Baixinho, zoals zijn bijnaam luidde, naar Barcelona. Hij hielp in zijn eerste seizoen de Catalanen meteen aan de titel in de Spaanse eredivisie.