Zoekactie naar MH370 hervat

Redactie

In een afgelegen deel van de Indische Oceaan is de speurtocht naar vlucht 370 van Malaysia Airlines maandag hervat, ruim zes maanden nadat het toestel met 239 inzittenden verdween.

De zoekactie lag de afgelopen vier maanden stil. Die tijd is gebruikt om het zoekgebied, een zone van zestigduizend vierkante kilometer op zo'n 1800 kilometer ten westen van Australië, in kaart te brengen. De zeebodem zal nu door drie schepen met sonar, videocamera's en sensoren die vliegtuigbrandstof kunnen detecteren systematisch worden afgezocht. Twee van die schepen behoren toe aan het Nederlandse bedrijf Fugro.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart. Het toestel was bij Kuala Lumpur opgestegen voor een vlucht naar Beijing, maar maakte om onverklaarbare reden een bocht en stortte waarschijnlijk in zee toen de brandstof op raakte. Het gebied waarin dit zou zijn gebeurd is aan de hand van dataverkeer tussen het vliegtuig en een satelliet bepaald. Voor de speurtocht is een jaar uitgetrokken. Op sommige plekken in het zoekgebied is de zee 6,5 kilometer diep.