[Vid] [Upd] Eerste beelden crash Bianchi, "toestand zeer ernstig"

heywoodu

Er is nog altijd zo goed als geen duidelijkheid over de toestand van Formule 1-coureur Jules Bianchi. De Fransman raakte zondag tijdens de Grand Prix van Japan na een bizar ongeval zwaargewond aan zijn hoofd en wordt behandeld in het Mie Universitair Ziekenhuis in Yokkaichi.

De vader van de Marussia-coureur, Philip Bianchi, is samen met manager Nicolas Todt onderweg naar het ziekenhuis. Eerder raasde tyfoon Phanfone nog over het gebied, maar die is inmiddels langsgetrokken. Ook coureur Pastor Maldonado, Ferrari-teambaas Marco Mattiacci en het hoofd communicatie van Ferrari, Renato Bisignani, zouden in het ziekenhuis aanwezig zijn. Journalisten is gevraagd om buiten te wachten, terwijl de directeur van het ziekenhuis heeft gezegd nog geen officiële update te voorzien.

Inmiddels is Marussia maandag met een nieuw statement gekomen. Daarin staat dat de communicatie over de toestand van Bianchi zal gebeuren aan de hand van de wensen van Bianchi's familie. "Daarom zouden we graag vragen om geduld en begrip wat betreft medische updates, die in samenwerking met het ziekenhuis in Yokkaichi naar buiten gebracht zullen worden als het moment daar is", zo valt te lezen in het statement. 

Craig Slater van SkySports zegt te weten dat Bianchi 'in zeer kritieke toestand ligt en nog altijd vecht voor zijn leven'. Ook zou hij volgens de journalist niet zelf ademen, in tegenstelling tot eerdere berichten. Berichten over een tweede operatie zouden berusten op een misverstand, volgens Slater is het bij één, drie uur durende operatie gebleven. Deze berichten zijn echter niet officieel bevestigd door het team, het ziekenhuis of de FIA.

Update 16.20 uur

Een duidelijke update over de medische situatie van Bianchi laat naar alle waarschijnlijkheid nog tot dinsdag op zich wachten. Wel heeft Matteo Bonciani, woordvoerder van autosportbond FIA, tegenover aanwezige journalisten een kort statement naar buiten gebracht. "De situatie is zeer, zeer ernstig, maar stabiel. Begrijp dat niet verkeerd, het is heel ernstig, de term stabiel is puur om aan te geven dat er geen verandering is opgetreden." Professor Gérard Saillant is onderweg naar Japan. Hij was eerder al verantwoordelijk voor een deel van de zorg rondom Michael Schumacher, na diens ski-ongeval.

De ouders van Bianchi zijn gearriveerd in het ziekenhuis in Japan. Zij zullen dinsdag een uitgebreide update krijgen van de doktoren over de toestand van hun zoon. Zij waren niet in staat om de aanwezige pers toe te spreken, maar lieten een woordvoerder vertellen dat ze om respect en geduld willen vragen, maar dat ze iedereen ook willen bedanken voor de steunbetuigingen.

Inmiddels is ook een eerste video opgedoken van de crash, gemaakt door iemand uit het publiek. Op de beelden is te zien dat Bianchi met een enorme vaart tegen het bergingsvoertuig knalt, dat op dat moment bezig is met de auto van Adrian Sutil. Beelden van de crash kunnen als schokkend ervaren worden, maar zijn hier te zien.